Hoe ik mijn eerste Betta heb vermoord

Daar zit je dan met je domeinnaam Betta.nl.

En een dooie Betta.

Zucht…

Wat is er gebeurd?

In de vorige blog las je hoe ik mijn aquarium heb verdeeld met acrylplaten. Daarbij heb ik het zand op de bodem verplaatst om plek te maken voor de verdelers en de zuignappen.

Je wilt natuurlijk zo weinig mogelijk zand tussen de zuignappen en het glas zodat ze goed hechten. Dus ondanks dat ik vrij rustig het zand heb proberen te verplaatsen, ging het toch om redelijk veel zand dat ik overhoop heb gehaald.

Tip: Bol.com heeft een groot aquarium assortiment.

Sjakie deed het voor dit alles echt super. Een heel actieve vis. Nieuwschierig. Hij at goed. Leuk om elke dag te zien.

Toen ik de verdelers ging plaatsen, heb ik Sjakie in een klein bakje geschept en op een veilige plek neergezet. Toen ik klaar was, was het water wel wat troebel, maar dat is logisch. Ik heb gewacht tot het een beetje opklaarde en Sjakie daarna weer in een helft van het aquarium geplaatst. Eerst acclamatiseren in het bakje en daarna heb ik hem los gelaten in zijn helft van de bak.

Alles leek super te gaan.

De volgende dag werd ik echter niet vreugdevol door Sjakie begroet. Hij zweefde in een normale houding vlakbij de bodem. Maar was verder vrij stil. Hij zat ineens ook in zijn mok verscholen, waar hij tot nu toe nog geen aandacht aan had besteed. Toen ik hem voerde, at hij het wel op, maar niet zo gretig als normaal.

’s Avonds zat hij weer in zijn mok verstopt. Zijn vinnen waren samengeklonterd en niet mooi gespreid zoals gebruikelijk. Kut. Nu begon ik me zorgen te maken.

Misschien had ik de thermostaat per ongeluk verdraaid en was het te warm geworden? De watertemperatuur was 28 graden… misschien iets te warm. Ik heb de thermostaat omlaag gedraaid en wat ijsklontjes in het water gedaan en het water heel rustig vermengd om de temperatuur omlaag te brengen naar 26 graden. Hierna werd hij wat actiever, maar hij zag er echt niet jofel uit. Ik heb het licht uit gedaan en hem laten rusten voor de nacht.

De volgende ochtend was het helemaal mis. Hij had zwemproblemen en kon zijn evenwicht in het water niet meer bewaren. Hij zonk of dreef omhoog in het water en kon niet meer mooi stil in het water hangen zoals voorheen. Als hij zonk dan bleef hij stilletjes op de bodem hangen. Wel rechtop. Als hij naar de oppervlakte dreef dan hing hij daar rechtop, maar schuin met zijn kop naar boven en staartvin naar beneden. Hij had een hoop van zijn rode kleur verloren. En het wateroppervlak was bezaaid met slijmerige, individuele bellen waar hij normaal zijn nest van bouwt.

Ik moest de deur uit voor een aantal afspraken en probeerde hem weer in het bakje te plaatsen met schoon water en wat plantjes, zodat hij niet veel energie hoefde te gebruiken om lucht aan de oppervlakte te halen. In het bakje flipte hij echter compleet uit. Daarna heb ik het bakje ingeruild voor een kweekbakje dat in het aquarium aan de oppervlakte drijft met wat plantjes erin. Hier dreef hij weer rechtop maar schuin aan het wateroppervlak. Snel twee emmers water eruit en erin. En de deur uit.

Gedurende de dag heb ik onderweg een hoop opgezocht over wat er aan de hand zou kunnen zijn. Er was een kleine kans dat het een zwemblaasprobleem zou kunnen zijn… wat in principe behandelbaar is. Maar hij leek er een stuk slechter aan toe. Daarna kreeg ik een berichtje van het thuisfront dat Sjakie niks meer deed.

En bij thuiskomst was hij inderdaad de pijp uit. Daar stond ik dan met mijn verse water testsetjes en medicatie.

Voor mijn gevoel ging het echt supersnel. Het was binnen 24 uur gedaan toen er voor mijn gevoel echt overduidelijk iets aan de hand was. Tot dat moment dacht ik simpelweg dat hij moest wennen aan zijn nieuwe omgeving.

Wat is de oorzaak?

Daar heb ik na veel onderzoek en navraag nog altijd geen definitief antwoord op. Tot ik het aquarium heb verdeeld ging alles super met hem. Dus het is heel aannemelijk dat het de aanleiding is geweest.

Uiteindelijk heb ik voor mezelf vast gesteld dat de bodem te veel is verstoord. En dat hierdoor te veel schadelijke stoffen die zich hadden opgebouwd in de zandbodem tegelijkertijd zijn vrij gekomen. En dat het kleine filter dat ik lichtjes had schoongemaakt dit niet aan kon.

Ik had wel een zak keramische ringen in de bak liggen, maar daar hadden zich waarschijnlijk maar zeer weinig goede bacteriën opgebouwd omdat het water er niet actief doorheen stroomde. En die ringen hadden in deze situatie dus vrijwel geen nut.

Ik zal eerlijk zijn: we waren erg beteuterd. Ik had hierna ook echt even geen behoefte meer om een nieuwe vis te kopen tot ik wist wat er mis was gegaan.

Sjakie’s laatste rustplaats is in het bos. En ik weet weer heel wat meer over vissen en aquariums dan voorheen. Hierna heb ik geleerd dat je in deze hobby niet moet opkijken van dode dieren. Zelfs als je erg je best doet om ze zo goed mogelijk te verzorgen.

Van kweker tot vervoer tot winkel en thuis laten heel wat vissen, slakken en garnalen het leven. Hierbij is het goed om de fout eerst bij jezelf te zoeken. Maar als een vis van de ene op de andere dag letterlijk het leven laat zonder enige tekenen, is dat ook goed mogelijk.

Onze goudvissen doen het nog wel prima. Voorlopig bekommeren we ons maar om die drie malloten.

Kijk ook eens bij Bol.com voor jouw aquariumspullen.
Ze hebben vaak goede aanbiedingen waarmee je flink kan besparen.