Betta aquarium

Betta aquariumEen Betta heeft heel wat te verduren in zijn eerste levensmaanden.

Van een kweekbak naar een pot met water.

Van zijn pot naar een zakje met water in een donkere doos.

Vervolgens een tot meerdere dagen aan transport via land en/of per vliegtuig.

Van het zakje weer naar een pot als hij bij een distributeur terecht komt. En van een pot weer naar een zakje als hij vervolgens wordt besteld door een verkoper.

Tip: Bol.com heeft een groot aquarium assortiment.

En uiteindelijk van een zakje weer naar een pot of een klein bakje in de winkel. De Betta wordt gekocht en gaat vervolgens weer in een zakje mee naar huis.

Volgens de verkoper/vriend(in)/internetmens kan hij prima in een bekertje, jampot, vaas, vissenkom of bakje van 1 tot 5 liter. Waar hij de rest van zijn schamele leven mag slijten en proberen te overleven zonder verwarming of filter. En zonder ruimte om te zwemmen.

Dat is dus niet de bedoeling.

AquariumPrijs & infoVolume (L)MateriaalLxBxH (cm)Dekplaat
40+ liter
Aquatic Nature Cocoon (#7)Bol.com43glas45x30x32ja
50+ liter
Superfish Panorama 50 LEDBol.com50glas45,5x29,5x45,5ja
Marina Kit LedPetsplace.nl54glas60x30x30ja

Dat kan… “betta”!

Het absolute minimum voor een Betta dat wordt aanbevolen door de “Betta politie” op internet is 10 liter. Dat is NIKS. Piepklein. Er moeten nog een filter en verwarming aan te pas komen gecombineerd met planten en een schuilplek. Niet doen dus.

Daarom adviseer ik minimaal 40 liter voor jouw Betta splendens mannetje. Meer is uiteraard altijd beter. En voor de betere zwemmers zoals de Plakats en Crowntails of een enkel vrouwtje zou ik voor minimaal 50 liter gaan.

Dan kunnen ze lekker op onderzoek uitgaan en zie je hun karakter echt tevoorschijn komen. Ze worden veel actiever en je kunt beter genieten van hun mooie vinnen.

Als je jouw Betta een aquarium van 60x30x30cm kan geven van rond de 54 liter is het natuurlijk helemaal mooi. Dan krijg je ook meteen veel meer mogelijkheden voor tankgenoten. Dan kun je naast een paar slakken en grote garnalen ook gaan denken aan een klein schooltje rasbora’s bijvoorbeeld. En het wordt veel makkelijker om de juiste waterwaardes te handhaven.

Met lekker veel ruimte vergroot je de kansen op een lang en gelukkig leven voor jouw Betta echt gigantisch.

Hieronder vindt je een greep uit de vele aquariums waar je naar mijn mening jouw Betta blij mee kunt gaan maken.

Let op: sommige aquariums worden kaal geleverd en sommigen zijn sets inclusief verlichting en filter.

Heb ik een dekplaat nodig?

Ja.

Een Betta kan met zijn labyrintorgaan ademhalen aan het wateroppervlak. Maar als de lucht boven het aquarium veel koeler is dan de watertemperatuur, dan kan jouw Betta ziek worden. Door een dekplaat te gebruiken met daaronder ruimte voor lucht en dan pas het aquariumwater, blijft die “ingesloten” lucht beter warm en in de buurt van de watertemperatuur.

Daarnaast is vrijwel elke vis in staat om uit een aquarium te springen als ze schrikken of als ze dreigen dood te gaan vanwege slechte waterwaarden. Betta’s zijn goede springers die in het wild zelfs van plas naar plas springen om te overleven in het droge seizoen.

Veel Betta eigenaren laten een dekplaat achterwege omdat ze het niet mooi vinden. En dat gaat goed. Tot het fout gaat. En dan kun je jouw crispy vriendje van de vloer oprapen. En dat is dan volledig jouw schuld.

Het is net als met katten die vrij naar buiten mogen of honden die niet aan de lijn lopen. Het risico dat het mis gaat is veel groter dan wanneer je een kat binnen houdt of een hond aanlijnt. Het blijven dieren en zelfs de best getrainde dieren kunnen zich niet beheersen als hun instinct toeslaat.

Dus neem jouw huisdier tegen zichzelf (of huisdieren en kinderen) in bescherming en gebruik een dekplaat voor jouw Betta aquarium.

Een plaatje zegt… helemaal niks!

Laat je niet leiden door de gephotoshopte afbeeldingen op websites of op/in het aquarium zelf. Zowel het soort vissen als het aantal vissen die worden afgebeeld zijn steevast een drama.

Dus ook al staat er een plaatje van een Betta op een aquarium, betekent het niet dat het aquarium geschikt is om jouw Betta een goed en zo lang mogelijk leven te geven.

Een naam zegt overigens ook niets. Ook al is het een speciaal Betta aquarium volgens de fabrikant.

Kan dat echt niet kleiner?

Naar mijn mening niet.

Maar ik weet ook dat dat je niet gaat tegenhouden. Als je een Betta in een bakje van bijvoorbeeld 20 liter wilt plaatsen, zorg er dan in ieder geval voor dat de afmetingen in het voordeel van de vis zijn.

Dat betekent: kies voor een liggende rechthoek. En niet voor een staande kolom. Want als ik bij jou het plafond kom verhogen dan is dat leuk en oogt het ruimtelijker, maar je kunt er geen extra stap door zetten.

Een aquarium waarbij de nadruk ligt op de breedte en lengte biedt niet alleen zoveel mogelijk praktische zwemruimte voor de vis, maar heeft ook een veel groter wateroppervlak waar gasuitwisseling kan plaatsvinden, voor bijvoorbeeld zuurstof.

Kijk ook eens bij Bol.com voor jouw aquariumspullen.
Ze hebben vaak goede aanbiedingen waarmee je flink kan besparen.