Betta verwarming

Betta verwarmingIn de natuur komen Betta’s voor in plaatsen waar het kwik het hele jaar door niet onder de 20 graden Celsius duikt en oploopt tot 35+ graden Celsius op warme dagen.

Vaak in ondiep water, waardoor de watertemperatuur niet veel verschilt van de luchttemperatuur.

Betta’s vallen dan ook onder de tropische vissoorten die behoefte hebben aan een verwarmde bak.

In de praktijk worden Betta’s door meer ervaren houders en kwekers ook wel zonder verwarming gehouden.

Maar de ervaring leert dat een Betta veel actiever is en “blijer” oogt wanneer je hem voorziet van verwarmd water met een constante temperatuur.

Tip: Bol.com heeft een groot aquarium assortiment.

Een temperatuur van 26 tot 27 graden wordt aangeraden. Ik kies zelf voor 25 graden. Deze keuze heb ik gemaakt nadat ik ervaren Betta houders zag die Betta’s zonder verwarming hielden en leerde dat hogere temperaturen het leven van je Betta ook weer inkorten, omdat hun spijsvertering dan harder draait.

Je zult ook zelf moeten proberen wat jouw Betta het meest lijkt te waarderen. Terwijl ik dit schrijf hebben we een hyperactieve plakat… dus die kan een graadje lager best hebben.

Niemand in Nederland zal dusdanig hard stoken in huis, dus je zult een verwarming moeten aanschaffen.

Koop er altijd een aparte thermometer bij

Deze kosten maar een paar euro voor de standaarduitvoering. Je kunt met een losse themostaat de prestaties van jouw verwarming controleren op meerdere plekken in de bak.

Zo kun je de verwarming optimaal gaan positioneren voor een constante temperatuur in het hele aquarium.

Kies altijd voor een verwarming met instelbare themostaat

In Nederland zien we ze niet zo vaak als in andere landen, maar ook hier kun je verwarmingselementen kopen waarvan de temperatuur vooraf staat ingesteld  en waarvan je de temperatuur niet kunt aanpassen.

Koop deze producten NIET.

Je zult er niet de gewenste temperatuur mee kunnen handhaven in jouw bak en ze staan erom bekend dat ze vaker op tilt slaan, met “gekookte” vissen tot gevolg.

Hoe sterk moet de verwarming voor jouw aquarium zijn?

Hoe warmer het is in huis, hoe minder hard het verwarmingselement hoeft te werken. Ben je energiezuinig of staat het aquarium in een kamer waar de temperatuur bijvoorbeeld ’s nachts flink daalt?

Dan moet de verwarming die daling kunnen compenseren om een constante temperatuur te bewaren voor de kempvis.

Op de verpakking van een verwarmingselement staat vaak “Geschikt voor aquariums tot X liter”. Dat is een leidraad vanuit de fabrikant. Hieronder een indicatie van geschikte sterktes waarbij ook de kamertemperatuur wordt meegenomen.

Inhoud aquarium (L)+5 graden (W)+10 graden (W)+15 graden (W)
20255075
40507575
605075150

Ik heb zelf op dit moment een verwarming van 75 Watt in een aquarium van 54 liter (60x30x30cm) en die houdt de temperatuur probleemloos op 25 graden. De kamertemperatuur daalt ook ’s nachts in de winter niet onder de 18 graden, zelfs als de kamerverwarming uit staat.

We stoken flink, dus meestal is de kamertemperatuur 20 tot 22 graden. Toch had ik het idee dat de oude verwarming van 50 Watt moeite had om de bak op temperatuur te houden. Dit kan er echter ook aan hebben gelegen dat die verwarming al op zijn retour was en niet meer naar behoren functioneerde (tweedehands overgenomen).

Idealiter had ik twee verwarmingen van 25 Watt gekocht in plaats van een verwarming van 75 Watt. Ik denk dat die ook prima de temperatuur in het bakje op 25 graden hadden gehouden. Volgende keer beter!

1 of 2 verwarmingselementen?

De verwarming is een van de meer kwetsbare onderdelen van een aquarium. Als ze stuk gaan is dat tot daar aan toe. Maar als ze op tilt slaan, is het veel erger. Als een verwarming blijft steken in de “aan” stand, zal de temperatuur hoog oplopen met dode vissen tot gevolg.

Door twee lichtere verwarmingselementen te gebruiken in plaats van een zwaarder verwarmingselement, spreid je je risico. Bijvoorbeeld twee van 50 Watt in plaats van een van 100 Watt.

Daarnaast hoeft elke individuele verwarming dan minder hard te werken en wordt de warmte beter door het aquarium verspreid als je de verwarmingen goed positioneert.

Mocht een van de verwarmingen in de aan stand blijven steken, dan heeft deze individuele verwarming minder vermogen en zal de temperatuur in het hele aquarium minder snel dodelijk worden voor de vissen.

Als een van de verwarmingen helemaal niet meer aan gaat, kan de andere verwarming het opvangen en de temperatuur niet te ver laten dalen.

Er zitten dus voordelen aan het gebruik van meerdere lichtere verwarmingen in plaats van een sterke, maar in de praktijk verdubbelt het ook de aanschafkosten van jouw verwarming.

Kijk ook eens bij Bol.com voor jouw aquariumspullen.
Ze hebben vaak goede aanbiedingen waarmee je flink kan besparen.