Betta mannetjes

Betta splendens mannetjeDe mannetjes zijn de patsers met de grote sierlijke vinnen en uitbundige kleuren om indruk te maken op de vrouwtjes. Hun vinnen zijn groter en langer dan die van de vrouwtjes.

Ze zijn territoriaal en agressief tegenover andere mannetjes en vissoorten die ze als indringers beschouwen. Soms geldt dat zelfs voor het filter of verwarmingselement in jouw aquarium. 🙂

In het wild heeft een mannetje een territorium van ongeveer een meter. Twee mannetjes zullen met elkaar vechten tot een van de twee zijn meerdere moet erkennen en wegvlucht uit het gebied van de ander.

Mijn welgemeende advies

Daarom kun je een mannetje het beste in zijn eentje houden in een geschikt aquarium. Zeker als je een beginner bent.

Zo voorkom je in één klap een hoop problemen en kun je het jouw Betta mannetje helemaal naar zijn zin maken.

Tip: Bol.com heeft een groot aquarium assortiment.

Op deze manier geef je jouw Betta de kans om een comfortabel, stressvrij en lang leven te leiden. Want een Betta kan prima vier jaar of nog ouder worden.

Ik streef ernaar om goed voor mijn Betta te zorgen en te garanderen dat zowel hij als ik zo lang mogelijk kunnen genieten.

En ik hoop dat jij dat ook wilt.

Kan ik een Betta mannetje dan helemaal niet combineren met andere vissen of dieren?

Het antwoord is jawel… afhankelijk jouw ervaring als aquariaan en van het karakter van jouw mannetje en als jouw aquarium aan verschillende voorwaarden voldoet.

Ik raad dit af voor beginners. En ik herhaal bovenstaande nog eens.

Afhankelijk van het karakter van jouw Betta mannetje en de grootte en inrichting van het aquarium, kun je een Betta mannetje met andere vissen of dieren houden. Maar houdt er rekening mee dat het ook mis kan gaan. En wat ga je dan doen? Heb je de ruimte om de vissen of dieren alsnog apart te plaatsen?

Besef je dat je verantwoordelijk bent voor de dieren die je aanschaft en zorg dat je ze altijd een goed leven kunt geven.

De ene Betta valt letterlijk alles aan van zijn eigen reflectie tot het filter en het verwarmingselement. De andere Betta zal het allemaal aan zijn reet roesten en kan het goed vinden met de meest kleurrijke guppies om zich heen.

Voor veel mensen geldt dat hun Betta in een veel te klein bakje zit omdat ze slecht advies hebben gekregen in de winkel. Alles minder dan 20 liter is naar mijn mening te weinig voor goede, permanente huisvesting voor je Betta waarbij hij het naar zijn zin heeft en een zo lang mogelijk en aangenaam leven leidt.

En zelfs als je Betta 20 liter tot zijn beschikking heeft, kun je amper andere dieren toevoegen.

Zodra het aquarium groter wordt met veel hoge planten en oppervlakteplanten, veel schuilplekken in de vorm van potjes of grotten, ontstaan meer mogelijkheden om de Betta succesvol te combineren met andere vissen en dieren.

Een mannetje met andere dieren

Zoals ik al zei, kun je pas vanaf een aquarium van 30 liter pas echt serieus kijken naar het toevoegen van andere dieren bij jouw Betta. En zelfs dan hebben we het maar over 1 tot 3 andere dieren. En maar twee soorten: slakken of garnalen.

“Maar er is toch ruimte genoeg in een aquarium van 30 liter? Het ziet er zo leeg uit!”

Hoe kleiner het aquarium, hoe lastiger het is om goede waterwaardes te handhaven. En dat is nodig omdat je Betta anders ziek kan worden en de pijp uit gaat. Als je voor de hoeveelheid water en planten (die bijvoorbeeld nitraat opnemen) van jouw aquarium te veel dieren toevoegt, gaat het op dit gebied mis.

“Ja, maar dan ververs ik toch vaker het water? Geen probleem, hoor!”

Ja… dat denkt iedereen in het begin. En vervolgens gebeurt het niet in de praktijk. Misschien de eerste twee weken… en daarna doe je het steeds minder vaak. Wees eerlijk tegenover jezelf en bespaar de dieren een giftige omgeving waarin ze hun dagen in moeten slijten.

Bovendien kan het te vaak en te veel water verversen in sommige gevallen leiden tot een herstart van de stikstofcyclus in jouw aquarium. Dit kan jouw Betta de nek omdraaien vanwege een ammoniakpiek. Aangezien Betta’s geen fan zijn van wild water worden meestal sponsfilters of andere kleine filters gebruikt met een zachte stroming. De bacteriën die afvalstoffen afbreken bevinden zich voornamelijk in het filterschuim. Een klein filter betekent een kleine bacteriekolonie die uit balans kan raken als je voortdurend (te veel) water vervangt.

Maar goed… je wilt weten welke dieren bij jouw Betta kunnen.

Slakken

Slakken kunnen een leuke toevoeging zijn en zichzelf ook nog eens nuttig maken.

De renslak (Neritina, ook wel sprintslak genoemd) of Nerite snail in het Engels is een populaire keuze. Deze slakkensoort kan zich namelijk niet succesvol voortplanten in zoetwater. Zo krijg je niet met een ongewenste slakkenplaag te maken. Al zullen de vrouwtjes wel gewoon eieren leggen die niet zullen uitkomen maar die je wel kan verwijderen als je dat wilt.

Het zijn algeneters die ontzettend goed kunnen helpen om de algengroei in bedwang te houden. Als het een klein aquarium is of er niet voldoende algen zijn omdat je bijvoorbeeld ook veel echte planten hebt, kun/moet je bijvoeren met geschikt slakkenvoer. Echter hebben ze het vaak niet zo op kant en klaar slakkenvoer en kunnen ze dus verhongeren omdat ze weigeren van het aanvullende voer te eten.

Slakken zijn ook flinke poepmachines. Dus vooral qua vervuiling moet je goed letten op de verhouding dieren tot het aantal liters van het aquarium. Anders komen je waterwaardes weer in het gedrang en kan jouw Betta ineens ziek worden en in het ergste geval overlijden.

Let erop dat slakken met oogstelen het slachtoffer kunnen worden van jouw Betta die misschien wel houdt van een verse oogsteel om op te knabbelen.

Garnalen

Waarschuwing: de kans dat de garnalen een smakelijke snack vormen voor jouw Betta is erg groot.

Zeker de kleinere garnaalsoorten verdwijnen vroeg of laat in de buik van jouw Betta mannetje. Als dat gebeurt, mag je jouw Betta prima een dagje vasten. Want zijn buik is ongeveer zo groot als zijn oog. Dus laat hem maar even uitbuiken voordat je hem weer voert.

De grotere Amano garnalen zijn wellicht nog het best geschikt, maar ook bij deze garnalen heb je geen garantie dat jouw Betta ze met rust laat.

Nogmaals, denk in een bakje van 30 liter realistisch gezien echt maar aan een tot drie tankgenoten.

Een mannetje met andere vissen

Neem dit alleen in overweging als je een rechthoekig/langwerpig aquarium hebt van 50 liter of meer (dus geen verticaal kolom- of cylinderaquarium). Jouw dieren hebben elk een bepaald watervolume nodig, zowel qua ruimte als chemische waterbalans. Geef ze die ook.

Hoe groter het aquarium en hoe meer beplanting of andere schuilmogelijkheden, hoe meer keuze je hebt uit andere dieren die je kunt toevoegen.

Betta Splendens mannetjes verdedigen hun grondgebied tegenover andere mannetjes van hun soort… of vissen die daar op lijken. Kleurrijke vissen met grote sierlijke vinnen zijn not done. Dat geldt bijvoorbeeld dus ook voor guppies.

En het blijft gewoon lastig. De ene Betta heeft geen problemen met een guppy. De ander valt ze voortdurend aan. Dat maakt het zo moeilijk om je op dit punt te adviseren. Het belangrijkste dat je moet onthouden is: wat als het mis gaat? Heb je dan een ander geschikt aquarium waar je de andere dieren in kunt opvangen omdat ze niet samen kunnen met jouw Betta?

De vissen die je toevoegt moeten het goed naar hun zin hebben in dezelfde watertemperatuur als de Betta (zo’n 24 tot 27 graden Celsius). Ze moeten niet agressief zijn richting jouw Betta en bijvoorbeeld niet zijn vinnen aan gort bijten. Dat geldt dus ook voor zoetwaterkreeftjes.

Betta’s zijn gulzig en zullen ook het voer van de andere vissen willen hebben. Ben je bereid om jouw Betta af te zonderen in een kweekbakje en hem apart te voeren als het etenstijd is?

Pfff… ben je er nog na al mijn gezeik over het welzijn van je Betta?

Dan kun je denken aan kleine Corydoras zoals de Dwergpantsermeerval (Corydoras pygmeaus), Venezolaanse dwergpantsermeerval (Corydoras hasbrosus) of de Dwerg corydoras (Corydoras hastatus).

Corydoras zijn schoolvissen, dus je moet er minimaal zes houden zodat ze zich op hun gemak voelen. Ze zwemmen meestal onderaan bij de bodem of in het midden van het aquarium (je Betta is vaak bij de oppervlakte).

In de toekomst zal ik een aparte pagina wijden aan allerlei soorten tankgenoten voor de Betta splendens.

Mannetjes en vrouwtjes bij elkaar?

Veel Betta eigenaren zijn van mening dat je mannetjes en vrouwtjes alleen bij elkaar moet plaatsen als je doelbewust aan het kweken bent. Zowel om de vissen geen stress te bezorgen als voor het mogelijke probleem van jongen.

Ik ben het hiermee eens.

Want wat ga je doen als ze succesvol paren in jouw aquarium? Een succesvolle paring kan honderden eitjes opleveren. Ga je ze niet voeren en laat je ze sterven? Lekkere huisdiereneigenaar ben je dan.

Waar ga je al die jonge vissen plaatsen als je ze wel voert en succesvol weet groot te brengen?

Denk na en neem je verantwoording als baasje.

Een Betta mannetje met een Betta vrouwtje

Gezellig, toch? Een paartje.

Helaas. De meeste mannetjes zullen driftig willen paren en een enkel vrouwtje constant najagen. Vaak met een uitgeput en dood vrouwtje tot gevolg.

Niet doen, dus.

Ook in een gescheiden aquarium met een verdeler in het midden is het niet verstandig om aan de ene kant een mannetje en aan de andere kant een vrouwtje te plaatsen. De vissen kunnen elkaars hormonen bespeuren, maar kunnen elkaar niet zien. Dit zorgt voor onnodige stress bij beide vissen.

Een Betta mannetje met meerdere vrouwtjes

Als je mannetjes en vrouwtjes samen in één aquarium wilt houden, moet je voor een mannetje minimaal drie vrouwtjes toevoegen. Dan kan hij zijn aandacht verdelen over meerdere vrouwtjes en raken de vrouwtjes niet volledig uitgeput.

Daarnaast moet je zorgen voor veel schuilplekken zodat de vrouwtjes zich kunnen verstoppen als ze met rust gelaten willen worden. Dat betekent flink beplanten en grotten of potjes toevoegen. Dek wel eventuele gaten in de bodem van potjes af, daar kunnen ze in vast komen te zitten met dodelijke verwondingen tot gevolg.

In een aquarium van minder dan 100cm moet je hier naar mijn mening niet aan beginnen.

Een Betta mannetje met een ander Betta mannetje

Het kan… als je een GROOT aquarium hebt van een paar honderd liter met een uitstekende inrichting. Veel planten, veel schuilplaatsen.

Als je wat meer ervaring hebt met aquariums en alle dieren op een andere geschikte manier kunt opvangen als ze het niet met elkaar kunnen vinden dan kun je proberen wat je wilt. Heel veel is afhankelijk van het karakter van de individuele Betta’s.

Het probleem is dat vaak juist de onervaren Betta baasjes allerlei fratsen willen uithalen.

Ook al lijk ik een ongelooflijke zeikerd, blijf ik toch bij mijn oorspronkelijke advies. Doe jezelf een plezier en laat jouw Betta mannetje lekker alleen. Voeg een slak of een garnaal toe als het aquarium minimaal 20 liter is. En als je een grotere bak hebt, kun je proberen of het ook wil lukken samen met de juiste soorten vissen.

Kijk ook eens bij Bol.com voor jouw aquariumspullen.
Ze hebben vaak goede aanbiedingen waarmee je flink kan besparen.