Betta decoratie

Betta decoratieEen van de leukste dingen aan het houden van een aquarium is dat je jouw aquarium volledig naar wens en smaak kunt inrichten.

Er zijn duizenden soorten producten die hiervoor verkrijgbaar zijn.

Maar jouw Betta is een levend dier en heeft ook bepaalde behoeften als het op de inrichting aan komt.

Verstopplekken

Wij zien dat onze vissen veilig in een afgeschermd aquarium in onze kamer staan en dat we goed voor ze zorgen.

De vis weet dat niet. Er zijn dan ook veel momenten in een vissenleven waarop ze bang zijn of schrikken. Een plotselinge trilling in het water betekent voor hen nog altijd standaard dat er een bedreiging in aantocht is.

Tip: Bol.com heeft een groot aquarium assortiment.

Daarom is het goed om jouw Betta te voorzien van schuilplekken in het aquarium. Holletjes waar hij in kan vluchten als hij zich niet veilig voelt en waar hij tot rust kan komen.

Ook wanneer het lijkt alsof jouw kempvis geen gebruik maakt van zijn schuilplekken, doe je er goed aan om ze in het aquarium te laten. We zien per slot van rekening niet 24 uur per dag wat onze vis aan het doen is.

Vaak maken zelfs de meest actieve plakat Betta’s ’s nachts gebruik van een schuilplaats.

Een goed holletje is gesloten en heeft een of twee openingen, waarmee het een vrij donker plekje is voor de Betta waar hij zich op zijn gemak kan voelen.

Vermijd kleine gaten

Voor de schuilplekken hierboven en andere decoratie geldt dat eventuele gaten in de decoratie niet te klein mogen zijn.

Gaatjes in de bodem van kleine terracotta bloemenpotjes zijn hierbij de grootste boosdoeners. Maak deze gaatjes bijvoorbeeld dicht met wat aquariumkit.

Betta’s zijn ontzettend nieuwsgierig en proberen zich overal tussen en doorheen te wurmen. Je moet er dus voor zorgen dat ze nergens daadwerkelijk vast komen te zitten. Want dan slaat de paniek toe en verwonden ze zichzelf alleen maar. Soms helaas met de dood tot gevolg.

Rustplekken

Een Betta is hoofdzakelijk een oppervlaktevis. Dat is waar hij eet en vaak een hap lucht neemt met zijn labyrintorgaan, hetzij voor zuurstof of om een bubbelnest mee te maken.

Natuurlijk verkent een Betta het hele aquarium en komt hij ook op de bodem. Een dumbo halfmoon Betta met heel veel vinmassa kan op die manier snel uitgeput raken.

Het is dan ook niet vreemd om Betta’s met veel vinmassa vaak te zien uitrusten. Geef ze voldoende plekjes om dat te doen door het hele aquarium heen, op alle niveaus.

Dit kan bijvoorbeeld met verschillende groottes anubias planten met grote bladeren. Maar ook met stukken hout, stenen en andere decoratie.

Vermijd scherpe randen en plastic planten

De vinnen van een Betta zijn erg kwetsbaar. De randjes van plastic planten zijn vaak veel te scherp en beschadigen de vinnen als de Betta er langs zwemt. Zijde planten zijn een alternatief. Echte planten zijn natuurlijk nog beter.

Maar let ook bij je andere decoratie op dat er geen scherpe randen of uitsteeksels aan zitten.

Mijn plakat is een deel van zijn rugvin kwijt geraakt. Ik vermoed dat het komt door de beschermhuls van de verwarming die ik ondertussen dan ook heb verwijderd. Daar zaten uitstekende delen aan van klemmetjes. En de Betta zwemt erg graag achter de verwarming door.

De pantytest

Vanaf nu ga ik dan ook bij elke decoratie de pantytest doen voor de zekerheid.

Je neemt een damespanty en wrijft deze over de deocratie heen terwijl je de decoratie aan alle kanten naloopt. Blijft de panty hangen of haken? Dan zal dat onderdeel van de decoratie ook de vinnen van jouw Betta beschadigen.

Wellicht kun je de decoratie bijschuren of bijsnijden. Zo niet, kies er dan liever voor om de decoratie niet te gebruiken.

Een Betta met beschadigde vinnen is en erg sneu gezicht en het kan meer dan een half jaar duren voordat een vin weer is teruggegroeid. En daarna blijf je de beschadiging ook vaak nog zien.

Geen reflectie

Betta’s zijn territoriaal en niet intelligent genoeg om zichzelf te herkennen in een reflecterend oppervlak. Dus als ze zichzelf zien, denken ze dat het een andere Betta is die hun territoritum is binnengedrongen. Dit geldt voor mannetjes en vrouwtjes.

Als dit af en toe gebeurt, is dat geen probleem. Net als een mens een bepaalde mate van gezonde spanning in het leven nodig heeft om het leuk te houden. Maar als je voortdurend onder stress staat, ga je eronder lijden.

Een spiegel als aquariumachtergrond voor jouw Betta is dus een grote no-no. Ook de “Betta spiegel” die je als decoratie kunt kopen moet je uitsluitend een paar minuten per keer en niet te vaak gebruiken en daarna weer uit het aquarium verwijderen.

Afhankelijk van de aquariumverlichting, kamerverlichting en elementen in en buiten het aquarium, kan de Betta zichzelf wellicht steeds ergens zien.

Op die plek zal de Betta zijn kieuwen opzetten en zijn vinnen spreiden. En misschien gaat hij zelfs wel in de aanval tegen zichzelf. Of een slak. Of een verwarmingselement. Het ligt helemaal aan het karakter van jouw Betta.

Als jouw Betta dit soort gedrag constant vertoont, moet je de oorzaak ervan aanpakken. Want anders zorgt dit voor te veel stress bij de Betta waardoor hij uitgeput of sneller ziek kan worden.

Kun je zomaar alles in een aquarium gooien?

Nee.

Voorwerpen die veilig zijn voor het bewaren van of presenteren van eten of drinken, zijn doorgaans ook veilig voor het aquarium. Je herkent dit aan het symbool van een wijnglas met vork.

Plastic containers en voorwerpen zijn vaak voorzien van een nummer binnenin het recycle logo op het product. Plasticsoorten met de nummers 2, 4 en 5 kunnen in het aquarium worden gebruikt.

Hout en steen uit de vrije natuur kun je het beste vermijden. Veel houtsoorten zullen snel wegrotten in jouw aquarium en de waterbalans om zeep helpen, wat weer schadelijk kan zijn voor jouw vis. Stenen kunnen parasieten en andere schadelijke stoffen bevatten.

Het koken van stenen om ze te steriliseren moet je NIET doen. Dit is gevaarlijk. De steen kan uit elkaar spatten als er lucht in zit die niet kan ontsnappen tijdens het koken.

Het koken van hout is wel mogelijk om eventuele schadelijke elementen uit te schakelen. Het water zal bruin kleuren vanwege de tannines die vrijkomen uit het hout. Aquariumhout uit de winkel kun je ook een of meerdere keren koken om die tannines zoveel mogelijk uit het hout te halen zodat je aquariumwater helder blijft.

Als je een blackwater aquarium wilt houden dan wil je die tannines natuurlijk juist wel in het aquarium krijgen.

Kijk ook eens bij Bol.com voor jouw aquariumspullen.
Ze hebben vaak goede aanbiedingen waarmee je flink kan besparen.