Betta vrouwtjes

De vrouwtjes hebben kortere vinnen en waren altijd minder kleurrijk dan de mannetjes. Tegenwoordig kun je vanwege het uitgebreid kweken van deze vissen ook de vrouwtjes in steeds mooiere kleuren krijgen.

Een vrouwtje kun je al houden in haar eigen aquarium van 30 liter. Dat is naar mijn mening het minimum formaat aquarium waarin jouw Betta een lang en gezond leven kan leiden. Het zijn nieuwsgierige vissen die de boel graag verkennen, geef ze daar de ruimte voor.

Een bak van 60cm is nog beter, want de vrouwtjes kunnen een stuk beter zwemmen dan de doorgekweekte mannetjes.

In de winkel zie je de mannetjes apart zitten in kleinere bakken. De vrouwtjes zitten vaak bij elkaar in een bak. Meestal gaat dat vergezeld van zichtbare agressie en kapot gebeten vinnen.

Kun je thuis meerdere vrouwtjes in 1 aquarium houden? Ja, als je het er voor over hebt om in een aquarium van 1,20 meter lang maar een stuk of 5 vrouwtjes te houden met een paar honderd euro aan planten en decoratie erin.

Tip: Bol.com heeft een groot aquarium assortiment.

Overdreven?

Misschien. Maar meestal loopt meerdere Betta vrouwtjes uit op een slachtveld. Het gaat fantastisch tot je op een ochtend nog maar 1 vrouwtje over hebt en de rest dood op de bodem ligt. Bij de een gebeurt het na een week. Bij de ander na twee jaar. Maar bij vrijwel iedereen gaat het uiteindelijk mis.

De mannetjes staan erom bekend dat ze territoriaal en agressief zijn tegenover andere mannetjes of vissen. Dat geldt ook voor de vrouwtjes, al is dat doorgaans in iets mindere mate. Een vrouwtje kan andere vrouwtjes aanvallen en zelfs andere mannetjes. Net als bij de mannetjes hebben ook de vrouwtjes sterk wisselende karakters.

Met vijf vrouwtjes of meer ontstaat de kans op een natuurlijke rangorde in jouw aquarium. Het vaststellen van die rangorde kan gepaard gaan met wat bekvechten, maar dat moet vrij snel over gaan. Als het na twee weken niet ophoudt, zul je de meest agressieve vrouwtjes uit elkaar moeten halen en herplaatsen in een ander aquarium.

Let er ook op dat het merendeel van de vrouwtjes zich niet tegen een of twee zwakkere vrouwtjes keren. In dat geval moet je de vrouwtjes die voortdurend door de andere worden gepest afzonderen in hun eigen bakken om ze te beschermen.

In het Engels wordt een bak met vrouwtjes een sorority tank genoemd, vrij vertaald een vrouwelijke studentenverening of soos. Ook hier geldt dat je bereid moet zijn om de vissen alternatieve huisvesting te bieden als het uiteindelijk toch niet lukt om ze bij elkaar in een aquarium te laten wonen. Niet elk vrouwtje is geschikt om samen met andere vrouwtjes te worden gehouden.

Doe jezelf en die vissen een plezier. Zeker als je geen groot aquarium hebt of niet veel ervaring met het houden van een aquarium of Betta’s.

Behandel een vrouwtje zoals je een mannetje behandelt. Elk zijn eigen aquarium van minimaal 30 liter en nog beter 60 liter.

Kijk ook eens bij Bol.com voor jouw aquariumspullen.
Ze hebben vaak goede aanbiedingen waarmee je flink kan besparen.