Betta vrouwtjes

De vrouwtjes hebben kortere vinnen en waren altijd minder kleurrijk dan de mannetjes. Tegenwoordig kun je vanwege het uitgebreid kweken van deze vissen ook de vrouwtjes in steeds mooiere kleuren krijgen.

Een vrouwtje kun je prima alleen houden in haar eigen aquarium van 30 liter. Dat is naar mijn mening het minimum formaat aquarium waarin jouw Betta een lang en gezond leven kan leiden. Het zijn nieuwsgierige vissen die de boel graag verkennen, geef ze daar de ruimte voor.

In de winkel zie je de mannetjes apart zitten in kleinere bakken. De vrouwtjes zitten vaak bij elkaar in een bak. Dat kan in principe ook bij jou thuis zolang je minimaal vijf vrouwtjes bij elkaar houdt. Ik zou dat persoonlijk doen in een rechthoekig aquarium vanaf 80cm lang waar je de ruimte hebt voor veel beplanting en schuilplekken. Dit vergroot de kansen op succes.

De mannetjes staan erom bekend dat ze territoriaal en agressief zijn tegenover andere mannetjes of vissen. Dat geldt ook voor de vrouwtjes, al is dat doorgaans in iets mindere mate. Een vrouwtje kan andere vrouwtjes aanvallen en zelfs andere mannetjes. Net als bij de mannetjes hebben ook de vrouwtjes sterk wisselende karakters.

Met vijf vrouwtjes of meer ontstaat een natuurlijke rangorde in jouw aquarium. Het vaststellen van die rangorde kan gepaard gaan met wat bekvechten, maar dat moet vrij snel over gaan. Als het na twee weken niet ophoudt, zul je de meest agressieve vrouwtjes uit elkaar moeten halen en herplaatsen in een ander aquarium.

Tip: Bol.com en Petsplace.nl hebben een groot aquarium assortiment.

Let er ook op dat het merendeel van de vrouwtjes zich niet tegen een of twee zwakkere vrouwtjes keren. In dat geval moet je de vrouwtjes die voortdurend door de andere worden gepest afzonderen in hun eigen bakken om ze te beschermen.

In het Engels wordt een bak met vrouwtjes een sorority tank genoemd, vrij vertaald een vrouwelijke studentenverening of soos. Ook hier geldt dat je bereid moet zijn om de vissen alternatieve huisvesting te bieden als het uiteindelijk toch niet lukt om ze bij elkaar in een aquarium te laten wonen. Niet elk vrouwtje is geschikt om samen met andere vrouwtjes te worden gehouden.

Kijk ook eens bij Bol.com of Petsplace.nl voor jouw aquariumspullen.
Ze hebben vaak goede aanbiedingen waarmee je flink kan besparen.