Hoe ik mijn aquarium in tweeën heb gesplitst met een aquarium verdeler

Wie één Betta heeft, wil er al snel twee…. of drie… of vier….

Ik namelijk wel. Maar ik heb geen zin om tig kleine aquariums door de hele huiskamer te hebben staan. En bij elkaar in een relatief klein aquarium kunnen ze niet. Of toch wel?

Jawel! Met een verdeler kun je jouw aquarium opsplitsen. Maar zoals altijd geldt mijn advies: geef jouw Betta de ruimte. Dan leeft hij langer en heb je veel meer plezier van het beestje. Dus: minimaal 20 liter per Betta. Meer mag altijd.

Op dit moment zit onze Betta Sjaak in zijn uppie in een aquarium van 64 liter. Wanneer de goudvissen een groter onderkomen krijgen, verhuist Sjaak naar het 54 liter aquarium dat daardoor vrij komt. Ietjes kleiner dan waar hij nu in zit.

Het ziet er ondanks zijn mok en planten toch wat leeg uit. Nu kan ik er natuurlijk slakken, garnalen of een klein schooltje rasbora’s bij plaatsen. Maar ik heb er persoonlijk liever nog een ander soort Betta bij.

Tip: Bol.com heeft een groot aquarium assortiment.

In grote aquariums van bijvoorbeeld 1.50m of langer kun je Betta mannetjes bij elkaar proberen te plaatsen als er veel beplanting en schuilplekken zijn. Omdat ze dan de ruimte hebben om zich terug te trekken als het tot een gevecht komt. Maar ook dan moet je blijven opletten en loop je het risico dat er heel wat vinnen of een complete Betta aan moeten geloven voordat je de kans hebt om in te grijpen.

In kleine bakken en in het algemeen zie ik dan ook veel liever een geschikte aquarium verdeler. Dan kun je twee of meer Betta’s naast elkaar plaatsen met tussenschotten in één aquarium. En als je het slim aanpakt, kun je misschien zelfs uit de voeten met één filter en verwarming.

Waar kun je zo’n verdeler van maken?

Een eenvoudige manier om het aquarium te verdelen is door een stuk filterschuim op maat te knippen/snijden en dat vertical in het aquarium te plaatsen. Het nadeel is dat dit nooit netjes “recht” komt te staan of blijft staan. Daarnaast blijft troep er in hangen en is het lastig schoon te maken zonder het schuim volledig uit het aquarium te verwijderen. Dus dan moet je jouw Betta’s weer tijdelijk uit elkaar houden door middel van een kweekbakje bijvoorbeeld. Een ander nadeel van schuim is dat het de doorstroom van het water sterk beperkt. Dus dan moet je weer een filter per Betta gaan hanteren.

Een andere manier is met behulp van gaas. Hier kan het water alweer een stuk beter doorheen stromen, maar je loopt ook weer het risico dat de vissen elkaar te goed kunnen zien bij te grote mazen in het gaas. Voordeel is wel dat jouw kempvissen zich aan gaas niet zo snel kunnen bezeren.

Ik ben zelf een voorstander van mat (gekleurd) plexiglas als tussenschotten met gaatjes van maximaal 4mm erin. Dan kan het water goed blijven stromen en verwarmd en gefilterd worden. En dat is dan ook precies wat ik zelf heb gedaan.

Waar moet je op letten bij het verdelen van jouw aquarium?

Je moet ervoor zorgen dat de Betta’s elkaar niet kunnen zien. Dat leidt tot voortdurende stress, wat weer sneller gezondheidsproblemen veroorzaakt. Dus een volledig transparant tussenschot is niet verstandig.

Daarnaast moet je er rekening mee houden dat Betta’s prima springers zijn. Zorg ervoor dat ze niet kunnen gaan buurten bij elkaar en scherm ook de bovenkant van de gedeeltes af.

Als je per gedeelte een filter en verwarming gaat inzetten, hoef je je niet zo druk te maken over de waterdoorstroom tussen de verschillende delen van het aquarium. Maar het mooie is juist dat je met minder techniek uit de voeten zou kunnen. Dus kies voor een materiaal waar het water makkelijk doorheen kan stromen of maak er gaten in die klein genoeg zijn zodat de Betta zich er niet in kan wurmen.

Voordelen van een aquarium verdeler

Meer Betta’s. Duh.

Meer Betta’s zonder meteen meer filters en verwarmingen te hoeven gebruiken.

Meer Betta’s zonder meteen meer onderhoud te hebben aan verschillende aquariums in huis.

Nadelen van een opgedeeld aquarium

Als een Betta een besmettelijke ziekte ontwikkelt dan loop je een groter risico dat dit overslaat op de andere Betta’s als je niet heel snel handelt.

Betta’s zijn nieuwsgierig en als de gaatjes voor de waterdoortroom niet klein genoeg zijn, loop je het risico dat de Betta zich er doorheen probeert te wringen. Met flinke verwondingen en soms zelfs de dood tot gevolg. Dit risico kun je wel afvangen door extra gaas aan te brengen aan een kant van het tussenschot. Want als je de gaatjes veel te klein maakt, dan dragen ze weer niet praktisch bij aan voldoende doorstroom van het water.

Ondanks de tussenschotten kun je nog altijd geen mannetje en vrouwtje buren van elkaar maken. Ze merken elkaar namelijk toch op door feromonen in het water. Dit leidt vooral bij het vrouwtje tot stress en paringsdrang, die niet daadwerkelijk wordt opgevolgd door paren met het mannetje. Ook dit is weer niet goed voor de gezondheid en levensduur van jouw Betta’s. Dus zet alleen mannetjes naast elkaar in een verdeeld aquarium.

Hoe ik zelf mijn aquarium heb verdeeld

Op online gebied weet ik mezelf goed te redden. Maar als het op klussen aan komt, heb ik zes linkerhanden. Veel verder dan ducttape en een likje verf kom ik niet.

Mijn vader is gelukkig handiger en die heeft een paar mooie aquarium verdelers voor me gemaakt van opgeschuurd plexiglas. En een afdekplaat van transparant plexiglas met een stevig handvat. Allemaal voorzien van gaatjes van 4mm voor lucht- en watercirculatie.

Dat ziet er ongeveer zo uit…

Ik ga deze tussenschotten echter niet vastkitten. Vooral omdat ik flexibel wil blijven. En omdat het dan een grote bende wordt met die kit en zes linkerhanden.

Ik wil de bak ook weer gewoon als volledig aquarium kunnen gebruiken in de toekomst. En het feit dat Sjakie er al in zit met zijn mok, planten en ruim 60 liter water maakt kitten er ook niet makkelijker op.

Dan kun je die schotten zo krap maken dat ze uit zichzelf blijven vastzitten. Maar dat vergroot het risico op krassen en eventueel meer schade aan je bak.

Superfish verkoopt handige aquarium verdeler zuignappen met een randje om een verdeler op zijn plek te houden. Alleen wil ik die niet pontificaal aan de voorkant van het aquarium hebben. Dus plaats ik er een wat hoger aan de achterwand. En een wat naar voren op de bodem. Die laatste kan ik vervolgens begraven onder het zand. Het oog wil natuurlijk ook wat.

Ik ga twee verdelers gebruiken. Zo maak ik een soort tussenruimte waar ik het filter, de verwarming en biomedia kan plaatsen. En dan blijven de twee delen voor de Betta’s visueel mooi schoon. Dat betekent dat ik vier Superfish aquarium verdelers nodig heb.

Ik had al een kweekbakje om Sjakie veilig op te sluiten wanneer ik zijn bak schoonmaak en om goede foto’s te kunnen maken. Maar voor het aanbrengen van de verdelers heb ik een apart bakje voor hem geregeld. Dan kan ik die meteen gebruiken als quarantainebakje in de toekomst voor nieuwe of zieke Betta’s.

Het zand op de bodem verdeel ik rustig over de twee kanten van het aquarium. Ik wil een zandloos oppervlak in het midden van de bodem zodat de zuignappen daar goed kunnen hechten. Daarna mik ik het zand weer over de zuignappen heen. En er zal vanzelf wel weer zand in het middelste deel voor de techniek gaan verschijnen na verloop van tijd.

Tot nu toe heb ik de uitstroom van het filter gedempt door een strookje filterschuim voor de gaatjes te bevestigen met kleine elastiekjes. Ik ga nu kijken hoe de waterstroom is wanneer ik de gaatje van de filteruitlaat naar boven richt in het middelste gedeelte van het aquarium.

Als blijkt dat dit niet voldoende is om gefilterd water in de buitenste helften van het aquarium te krijgen, boor ik een extra rij gaatjes tegenover de huidige gaatjes zodat de filteruitlaat direct naar beide kanten kan sproeien. De tussenschotten dempen toch al een groot deel van de stroming. Maar er moet natuurlijk wel een beetje water door de gaatjes gaan stromen, hoe rustig dan ook.

Vervolgens kan de afdekplaat bovenop de twee verticale schotten rusten, zodat de Betta’s elkaar in de toekomst ook via de bovenkant elkaar niet kunnen bereiken.

Voordat er een nieuwe Betta bij komt, ga ik eerst kijken of Sjakie zich in de gaatjes van de tussenschotten gaat proberen te wurmen. Hij is nog vrij jong en daarmee aan de kleine kant. Zo ja, dan moet ik gaas aan een kant van het plexiglas gaan bevestigen. Zo nee, dan is de weg vrij voor het toevoegen van een nieuwe Betta. Nadat die nieuwe eerst even in quarantaine heeft gezeten natuurlijk.

Kijk ook eens bij Bol.com voor jouw aquariumspullen.
Ze hebben vaak goede aanbiedingen waarmee je flink kan besparen.